070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Månadsstenar och dess betydelser

Här vill vi delge Er lite information om årets alla månadsstenar och deras olika betydelser.

Januari - Granat

Granaten står för evig vänskap och förtroende, och därmed så kan man se smycken med januaris månadssten som den perfekta gåvan vänner emellan. Namnet kommer från ordet granatum som betyder kärna och detta beror på att granatens färg påminner en hel del som granatäpplets vackra fruktfyllda kärnor. Det här är en populär ädelsten som användes flitigt redan i det gamla Egypten för att skapa vackra smycken och dekorationer. Med sin djupa röda färg så påminner granat oss om värme och kärlek. Stenen är känd för att symbolisera trygghet såväl som materiell framgång. Den anses ha skyddande egenskaper och ses även som en källa till hopp och uppmuntran.

Med granat så kan man känna större livsglädje och även uppleva mer fysisk kärlek. Det sägs att vänner som ger varandra granater aldrig skiljs för evigt, att granaten på något sätt ser till att de alltid återförenas. Andra positiva effekter som tillskrivs denna månadssten är livskraft, renare blod, friska njurar, lågt blodtryck, hormonell balans, ökad uthållighet och bättre självförtroende. Idag så kommer granaten mestadels från länder som Afrika, Indien och Sri Lanka, och den används med glädje inom smyckestillverkning världen över.

Februari - Ametist

Har han svårt att hitta den rätta? Ge honom en ametist som sägs dra till sig de bästa kvinnorna… Ametisten är februaris månadssten. Namnet kommer från grekiskan och betyder ungefär “inte full” vilket kan ha berott på att man en gång tänkte sig att denna ädelsten kunde motverka alkoholens effekter. Det kan också bero på att de ametister som grekerna fann var röda som vin. Det finns lite olika nyanser på denna sten och det är mycket vanlig i lila varianter. Lila är ju en spirituell färg och ametisten anses vara en andlig ädelsten med lugnande effekt.

Med en ametist i smycket så kan man uppleva ökat självförtroende, minskad rädsla och dessutom så kan man komma i bättre kontakt med sin intuition. Det sägs också att ametisten är bra för minnet och att den kan ha lindrande effekt mot huvudvärk. Traditionellt sett så är det stjärntecknet Fisken som associeras med denna månadssten men den kan naturligtvis bäras oavsett födelsedag. Efter en stressig dag så kan ametisten råda bot på sömnproblem och även skydda mot mardrömmar och magsjukdomar. Dessutom är stenen otroligt vacker så man blir glad bara av att se på den.

Mars - Akvamarin

Aquamarin - Namnet kommer från det latinska ordet för vatten och det är verkligen passande för denna ädelsten som skiftar i olika blåa nyanser och ibland i grönt. Akvamarin sågs en gång i tiden som en beskyddande sten för sjömän och även som en garanti för en säker resa. Denna underbara månadssten har en lugn utstrålning samt viss kylande effekt vilket gör den till ett perfekt val för varma sommardagar och ljumma vårkvällar. Denna ädelsten symboliserar fred, kärlek och ungdom som varar för evigt. Den ses som en mäktig kärlek-sten då den kan användas för att lagra kärlek såväl som för att väcka den åter. Dessutom så kan Akvamarin ge mer harmoni och därmed vara en hjälp i skakiga relationer.

Det sägs att denna sten kan minska rädsla för vatten, verka mot förgiftning och även fungera som ett skydd då man reser över vatten men också i luften. Den kan också lindra hosta och verka läkande mot inflammationer. Ett smycke med Akvamarin är en perfekt present till den som fyller år i mars månad men också till personer som kan behöva de uppfriskande effekterna som tillskrivs denna sten. Idag så kommer Akvamarin-stenen framförallt från Brasilien, men den finns också i Nigeria, Zambia, Pakistan, Madagaskar och Mocambique.

April - Bergskristall och Vit Topas

Aprils månadsstenar är diamant, bergskristall och vit Topas. Det här är alla vackra och kyliga stenar som erbjuder viktiga egenskaper som styrka, renhet och även kärlek.

Bergskristall har fått sitt namn från grekiskans krystallos som betyder is som är klar. Det här är en sten som kan få dig att må bättre mentalt och även bidra till bättre kommunikation med andra människor. Det sägs också att man med bergskristall kan sova bättre vilket kan ha att göra med den balans som stenen utstrålar. Håll ditt smycke med bergskristall mot mitten av din panna, där du skulle kunna ha ett tredje öga, och tänk dig hur stenen hjälper dig med ny kraft och inspiration. Med denna månadssten så forcerar du hinder och ser glaset hälften fullt istället för tvärtom.

Med vit Topas så får du ett knippe medkänsla och värme. Det här är också en månadssten som har med insikter och lugn att göra. Bär den med tanke på att minska stressen, få skydd mot vrede och en bättre insikt i dina egna tankar och känslor. Vit Topas är en sten som sägs kunna verka mot depression och också ge en skjuts i karriären.

Maj – Diopsid, Krysopras och Smaragd

Maj månad är tiden då sommaren är på väg och då världen därutanför har blivit grön igen. Månadsstenarna för maj skiftar i grönt och de har lite olika egenskaper som man kan dra stor nytta av.

Diopsid – Det här är en ädelsten som kan ha lugnande och stabiliserande effekt. Med diopsiden så ligger fokus på framgång och rikedom men även på kärlek. Man kan se stenen som kreativ samtidigt som den kan påverka tänkandet till att bli mer logiskt. Mot aggression och ilska, och för kärlek och inre lugn.

Krysopras – Krysoprasen är också månadssten för maj månad och den kan verka mot avundsjuka, girighet och allmän själviskhet. Det här är en sten som kan ha en mycket positiv effekt både dagtid och nattetid då den anses vara en magnet för vänskap, rikedomar såväl som goda drömmar.

Smaragd – Denna ädelsten har i alla tider uppskattas för sin vackra gröna färg. Smaragden utstrålar harmoni och anses även kunna påverka kärlek och relationer på ett positivt vis. Den som bär smycken med smaragder kan också bli smartare då stenen anses ha en stimulerande effekt på vårt intellekt.

Juni - Ametist, Månsten och Pärla

Juni är en bra månad för den som tycker att det är roligt med variation för denna månad har hela tre olika månadsstenar. Den tredje är förstås inte en sten men pärlor är precis som ädelstenar otroligt vackra att se på och de passar i olika smyckesformat.

Ljus ametist – Det här är en sten som har lugna och andliga egenskaper. Med ametisten så kan man bli modigare, och man kan även se framåt med hopp. Om du lever ett stressigt liv där du har svårt att få tiden att räcka till så kan det vara klokt att bära smycken med ametister som anses hjälpa vid sömnproblem och som också kan påverka den mentala förmågan på ett mycket positivt vis. Det sägs även att män som bär ametister lockar till sig kvinnor…

Månsten – Man trodde länge att månstenen skiftade utseende i enlighet med månen men idag så vet vi att så inte är fallet. Stenen anses fortfarande mycket unik och i vissa kulturer, som i Indien, så anses den vara helig. De finaste månstenarna kommer från Indien, Sri Lanka, Australien och USA.

Pärla – De är vackra och eleganta och de fiskas från havet om de inte odlas på konstgjord väg i sötvatten. Pärlor är unika eftersom de är den enda ädelsten som kommer från havets varelser och som inte kräver något som helst efterarbete. Pärlor i rätt nyans kan förstås kombineras både med Månsten och med ljus ametist för den som vill bära alla junis månadsstenar samtidigt.

Juli - Rubin

Rubinen är en kärleksten men också junis månadssten. Den anses kunna öka lust och njutning men också verka för trohet. En perfekt sten att ge till en partner med andra ord. Med en rubin så ska man också kunna bli en magnet för rikedomar och klara sig fint mot farliga oväder.

Det här är en ädelsten som ses som en källa till styrka, uthållighet och livskraft. Den som är ute efter ett smycke som kan stärka känslan av glädje och kärlek i hjärtat bör välja ett armband, halsband, örhängen eller ring med rubiner. Dessa ädelstenar med sin djupa röda färg är inte bara vackra att se på, de kan också få dig att tänka positivt och upptäcka mer av din egen fantasi och tankekraft.

Visdom, hälsa, fantasi och tur i kärlek är sådant som man associerar med denna månadssten som även har en mycket hög kvalitet, nästan som en diamant, och därmed kan hålla mycket länge. Ett perfekt val för ett smycke som man vill ha glädje av för resten av livet…

Augusti – Peridot, Sardonyx och Spinel

Det finns flera ädelstenar som anses vara augustis månadssten. Den som man brukar ange som den främsta är Peridot som ofta ses som pärlor i halsband och armband. Det sägs att Peridot har magiska krafter och att denna sten kan skydda mot mardrömmar samt ge bäraren mer makt. Peridot har sitt ursprung långt ner i jordskorpan och kommer till ytan via vulkanisk aktivitet i USA, Kina, Myamar och Pakistan.

Sardonyx – Det här är en sten som har en rödaktig ton och som var mycket populär i det antika Grekland och Rom där man såg stenen som en källa till mod och seger. Med de vackra inslagen av vita band så är denna sten ett bra val då man vill skära ut former och figurer.

Spinel – Denna ädelsten blandas ofta ihop med andra dyrare stenar som rubiner och safirer eftersom den har liknande färg. Det har faktiskt hänt att stenar som man först trodde var rubiner visade sig vara Spinel. Spinel finns i olika färger och är vanligast i ljusa lila nyanser, men stenen finns också i grönt, blått, grått, rosa och gulbrunt. En perfekt månadssten för den som vill kunna variera färgen på smycken!

September - Safir

Årets vackraste sten… det tycker i varje fall den som är född i september och älskar den blåa färgen hos Safiren. Namnet på denna ädelsten kommer från grekiskans sappheiros som just betyder blå sten. Det sägs att denna månadssten kan ge stor rikedom och även vara en hjälp mot olika typer av livsproblem. Med minskad frustration så kan bäraren uppleva en bättre livstillvaro med mer lycka, och ett skydd mot olyckor och katastrofer. Den blåa Safiren anses även kunna läka magsjukdomar och allergier.

Safiren är framförallt oerhört vacker och används på olika sätt inom smyckesdesign. Man ser den inte sällan i kombination med diamanter på ringar, örhängen och halsband. Den blå färgen har sammanlänkats med himlen och man har tänkt sig att ädelstenen har förmågan att ge sin bärare en viss välsignelse. Oavsett vad man tror på så är det förstås så att ett vackert smycke som man känner sig fin i ökar välbefinnandet och med en Safir så blir det alltid rätt, och det oavsett om detta är ens månadssten eller inte!

Oktober är Turmalin och Opal

Opal Turmalin är en av de två huvudsakliga månadsstenarna för oktober månad och denna sten finns i olika färgnyanser. Den anses ha läkande krafter och kan vara en hjälp för den som behöver kommer över en sprucken relation. Dessutom så används Turmalin ofta som en positiv influens för den som vill gå ner i vikt och sedan stanna kvar på idealvikten. Man skulle kunna säga att det rör sig om en slags hälsosten.

Den rosa varianten anses stå för humanism och medkänsla. Det är en sten som uttrycker vänskap och som kan passa fint som en gåva mellan vänner. För den som studerar och som behöver mer koncentration inför prov så är det inte så dumt att välja ett smycke med denna månadssten som tillsammans med silver anses bli extra effektfull. Opalen har fått sitt namn från grekiskans Opallos som betyder att man kan se färgförändringar. Det här är en ädelsten som skiftar från vitt till gult och vidare till orange grönt, rött och blått. Skönheten i denna sten ligger i kontrasterna mellan färger och bakgrund. Opalen sägs vara ett bra val för den som vill utvecklas andligt och som vill se framgång i livet.

November är Citrin och Topas.

Novembers månadssten Citrin ses som en ädelsten med läkande egenskaper. Den gyllene stenen anses kunna bidra till hälsa och även inge hopp. Bäraren kan uppleva mer energi och även känna viss värme från smycken med citriner. Stenen finns i gula och bruna toner och hittas i länder som Brasilien, Bolivia och Spanien.

Bär Citrin i smycken för att öka din kreativitet och finna bra lösningar på livets problem. Stenen sägs kunna motverka depression då den är en slags källa till både glädje och optimism. Dessutom så kan den vara en hjälp mot fobier då bärarens självförtroende förstärks. Ett annat namn på Citrin är The Merchant Stone som kan översättas till köpmanna-stenen. Det här kommer sig av att man länge har tillskrivit denna ädelsten förmågan att fungera som en magnet för pengar. Topas – Det här är en ädelsten som finns i många olika färger. Den kan påminna om Citrin i färg men är alls inte samma sten. När man ska fira 4 eller 19 år som gifta så är smycken med Topas ett klassiskt val. Den blåa Topasen anses även vara ett alternativ som månadssten till de som är födda i december.

December är Blå Topas, Tanzanite, Zircon och Turquoise

Är man född i december så kan man välja bland flera olika månadsstenar som dock alla går i blåa toner.

Blå Topas – Det här är en sten som står för lycka, hopp, förlåtande samt äkta vänskap. Man tror att denna sten kan verka mot spänningar och även bidra till bättre balans i livet. Du lär inte tappa bort ett smycke med blå Topas som månaddsten för det sägs att denna ädelsten kan vara en hjälp för att hitta sådant som har kommit bort. Den blå Topasen kan också rekommenderas mot hosta, migrän och nervositet.

Tanzanite – Stenen har fått sitt namn från landet Tanzania där den upptäcktes så sent som i slutet av 1960-talet. Färgen är blå-violett och det är just färgen som gör stenen så pass eftertraktad. Många gånger så används Tanzanite som ett billigare alternativ till Safirer.

Zircon – Det här är en sten som kan komma i många olika färger och som länge har använts som en imitation av diamanten. Det här är med andra ord en mycket vacker sten. Legender säger att Zircon kan verka smärtlindrande och även skydda den som reser från sjukdom och skador. Dessutom så säger man att Zircon verkar mot mardrömmar och säkrar en god natts sömn.

Turquoise – Det här är en ädelsten som beskrivs som en av de som har använts av människan allra längst. Den kan vara grönblå eller påminna om himlen i sin färg. Turquoise används ofta som pärlor i halsband och armband och ger en mycket frisk och uppiggande känsla som många uppskattar.

 

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt