070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Ordlista - vad är egentligen vad?

Det är inte alltid lätt att veta vad som är vad. Därför bjuder vi på en kortfattad ordlista som rätar ut en del frågetecken. Ordlistan är i bokstavsordning.

Agat - Är en ädelsten som är ett kompakt aggregat av kalcedon, det vill säga kristallin kvarts och som är uppbyggd av tunna parallella och olikfärgade skikt, som bildar koncentriska eller oregelbundna mönster. Ibland är den även relativt enfärgad. Den kan vara allt från transparent till ogenomskinlig.

Akvamarin - Transparent variant av beryll med ädelstenskvalitet och svag blå eller blå-grön färg vilket givit associationen till havsvatten. Den är månadssten för mars. Akvamarin är vid sidan av grön smaragd den mest kända ädelstensvarianten av mineralet beryll.

Bergskristall - Är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts. Bergkristall används inom smyckesindustrin där den bland annat ersätter diamant. I Sverige finns bergkristall främst i de norra delarna. Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Detta för att man trodde att bergskristall var fruset vatten som frusit till permanent.

Bröllopsdag - Är dagen för vigseln, men så kallas även kommande årsdagar. Vissa av årsdagarna har fått speciella namn. Se hela listan här.

Carat - Viktenhet för ädelstenar och pärlor, exempelvis diamanter. Vikten på en carat är 200 mg.

Diamant - En ädelsten som bildas av kol som i jordskorpan utsätts för högt tryck och höga temperaturer. Diamant är naturens hårdaste ämne. och den mest värdefulla ädelstenen. Vanligtvis är diamanten färglös eller genomskinlig och det är genom slipning dess speciella ljusåtergivning framhävs. Ordet "diamant" kommer från grekiskan, adamas (αδÜμας), som betyder oövervinnerlig. Oslipade diamanter kallas för rådiamanter.

Jade - Är en mineralogiskt ofullständig term som täcker flera typer av hård sten. Jade varierar i färg från mycket mörkt grön till vit. Stenen används till smycken och även till diverse prydnadsföremål. 

Jasper/Jaspis - En ogenomskinlig kvarts, men i somliga böcker hamnar den under kalcedonerna. Namnet kommer från grekiskan vilket betyder prickig sten, men användes helt annorlunda under antiken än nu. Då betecknade det gröna, genomskinliga stenar. Jaspis finns i alla nyanser, mest randig eller fläckig. Jaspisen har upp till 20 % andra främmande ämnen i sig, vilket ger de olika färgkombinationerna. Detta gör även att streckfärgen som stenen har blir annorlunda beroende på vilket ämne som färgar stenen. Jaspisen ska vara ovanlig som helt enfärgad.

Karat - Är en enhet för en legerings guldhalt. 1 karat innebär att guldmängdens vikt i legeringen är 1/24 av den totala vikten. En 18 karats guldtacka som väger 240 gram innehåller alltså 180 gram rent guld. Rent guld anges som 24 karat. Ordet karat som renhetsmått kommer sig av att man i Tyskland förut värderade guldmynt (som vägde 24 carat (4,8 gram)) beroende på hur stor guldhalt som faktiskt fanns i myntet.

Lavasten - Bergartsmälta som tränger fram ur jordens inre genom sprickor och rör, främst vulkaner. När lava flyter eller kastas upp ur jorden i vätskeform håller den en temperatur på 700–1 200°C och trots en viskositet 100 000 gånger vattnets kan lava flyta flera kilometer innan den svalnar och stelnar. Lava stelnar till många olika magmatiska bergsarter, bland annat pimpsten, porfyr och basalt.

Månadsstenar - Är en modifiering av zodiakstenarna där ädelstenarna symboliserar årets tolv månader i den gregorianska kalendern. Månadstenar är vanliga som dopgåvor i form av hängsmycken med berlocker. Typen av ädelsten har varierat inom både månads- och zodiak-stensystemet. I USA gjordes 1912 ett försök att standardisera månadsstenarna av the American national association of jewelers. Dess lista är för närvarande den mest använda i ett flertal länder. Vissa alternativ har tagits fram som använder mindre dyrbara ädelstenar. Se hela listan här.

Månsten - En ädelsten som är opaliserande blåvit till färgen och brukar slipas till runda former. Månstenar är en form av mineralet ortoklas. Namnet kommer från det blåaktiga skimret i stenen. Orsaken till skimret är en lamellstruktur.

Onyx - En vulkanisk glasart, och en allmän beteckning för flera olika typer av stenar, ofta skiktade.

Pärlemor - En del av musslans skal. Därefter slipas och färgas den i olika former.

Rosenkvarts - En mineral som är oftast lite mjölkigare snarare än genomskinligt och mer eller mindre rosa. Den heter rosenkvarts pga färgen. Den rosa färgen kommer av en förorening i stenen av antingen magnesium eller titan. Färgen kan blekna. Om man värmebehandlar stenen så bleknar den och om den bestrålas så svartnar den.

Rökkvarts - En form av kvarts vars förorening liknar rök. Är den riktigt mörk kallas den morion.

Safir - I regel en blå ädelsten. Anledningen att den är blå beror på små mängder av järn och titan. Sågs förr som en symbol för bl.a. sanning och kyskhet.

Silver - Metall och grundämne som bland annat utvinns i silvergruvor i Västmanland och Dalarna. För att få kallas äkta silver måste silverhalten vara minst 83%. Det latinska namnet för silver är argentum, vilket även betyder pengar på latin.

Smaragd - En grön ädelsten. Stora smaragder med perfekt färg är i värde att jämföra med diamanter. Det gröna kommer från låga halter av krom i kristallstrukturen. Var förr en symbol för odödlighet, hopp och trohet.

Sterlingsilver - Den finaste formen av silver som kan bearbetas och göras till smycken. Den består till 92,5% av silver. Resten är koppar och andra metaller.

Tigeröga - En mineral som tillhör gruppen kvartser. Den är en variant av falköga som främst skiljer sig på den punkten att tigerögat består av kvarts, där Falkögat består av asbest. Ämnet Limonit gör att tigerögat får en gul färg. Stenen är mycket vacker och används som smyckessten. Är även vanlig inom stenhealing då oftast i trumlad form. 

Zodiaksten - En ädelsten som står som symbol för ett av zodiakens tolv stjärntecken. Inom folktron har ädelstenar tillskrivits magiska egenskaper och det förekommer föreställningar om att zodiakstenen skänker lycka åt den som bär en sten som motsvarar det stjärntecken som bäraren är född i.

Ädelstenar - Är mineraler, bergarter, koraller, bärnsten och pärlor som efter viss behandling används som prydnader. Man brukar räkna till ca hundra olika ädelsstenar varav runt tjugo är vanliga att stöta på i handeln.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt