070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Hur vet man hur olika smycken ska rengöras?

För att veta hur man ska rengöra ett smycke så måste man först och främst ta reda på vilket material som det är gjort av. Olika metaller ska rengöra på olika sätt och dessutom så kan ett och samma smycke inkludera flera olika material vilket ställer lite högre krav på korrekt rengöring och putsning. Här följer en guide för hur du kan ta reda på vilka material som ingår i dina smycken för att på så vis välja rätt puts- och rengöringsmetod.

Silver

Låt oss börja med silvret som trots allt är rätt så lätt att identifiera. Silversmycken märks nämligen med koder som 925, S952, SF och S. 925 står för 92.5 % silver och det här silvret kallas också för Sterling silver och det är ett mycket populärt material. Om du har ett smycke som du vet är av silver men som du inte finner koden på så kan du testa med en magnet. Silver kommer inte att fastna på magneten såsom andra metaller gör.

När du har konstaterat att det rör sig om silver så vet du att du måste putsa smycket med putsningsmedel eller använda dig av en annan metod som till exempel puts med bakpulver och aluminium.

Rostfritt stål

Det rostfria stålet blir alltmer populärt i smycken och det är inte så konstigt. Man får den vackra silverfärgen och man slipper oxidationen som gör silver svart. Dessutom så är nicklet som finns i det rostfria stålet så pass hårt bundet att även nickelallergiker kan bära smycken av detta material. Trots namnet så är det så att rostfritt stål kan rosta. Om man utsätter det här stålet för extremt mycket fukt så kan det också till sist missfärgas av rost så det är viktigt att ta hand om stålsmycken på rätt sätt.

Rostfritt stål tvättar man varsamt i vatten med lite tvållösning och sedan så ser man till att torka ordentligt.

Plast

Det finns ju plastsmycken som har överdrag som får dem att se ut som smycken av metall. Om du börjar putsa på den här typen av smycken så kommer överdraget snart att försvinna varpå smycket förstörs. Om smycket eller en del av det är av plast så bör detta finnas med i produktbeskrivningen, men det är klart att du kan känna skillnaden då plasten är bra mycket lättare än vad metall är.

Stenar och kristaller

Det är också viktigt att beakta vilken typ av stenar och kristaller som har använts och framförallt hur dessa har fästs i smycket. Med diamanter så behöver man för det mesta inte tänka på det där med att doppa smycket i ett vattenbad med tvål, men med kristaller och stenar så är det ofta så att man har fäst dem med lim som kan skadas av vatten och tvål. Då det handlar om enklare stenar, glasbitar och även finare Swarovski kristaller så ska du alltid räkna med att lim är med i bilden och undvika att utsätta smycket för vatten.

Pärlor

Pärlor mår bra av att användas ofta och nära huden. Förvara dina pärlor på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan, dock inte i bomull, som torkar ut det ca 2% vatten, som finns i pärlan. Förvara inte pärlor i lufttäta behållare eftersom de då kan bli uttorkade och spricka. Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem någon gång ibland med lite olivolja för att förhindra uttorkning och bibehålla lystern. Utsätt inte ditt pärlsmycke för starka kemiska medel och undvik även kosmetika, hudlotion och hårspray.

Lägg inte odlade pärlor på kalla eller varma underlag eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen. Om man äter starka mediciner kan även det påverka pärlorna. Vill du rengöra ditt pärlsmycke - blanda då lite vatten och mild oparfymerad tvål i en skål. Tvätta försiktigt infattningen och pärlan med en mjuk tandborste. Skölj med vatten och låt torka på en mjuk duk. Pärlor består av vatten och proteiner, närmare bestämt 91% kalcium karbonat, 6% organiska material, 2% vatten och 1% mineral salt.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt