• 070-584 92 30
  • Vardagar 09.00 - 14.00
Beställ idag så skickar vi imorgon

Fri frakt över 500 kr
Snabb leverans 1-3 vardagar

Smycken med månadsstenar

 

Till vem

Modell

Material

Färg

Varumärke

Pris

Du har sett 40 av 146 produkter.

Uråldriga historia

Stenarna har förknippats med folktro och har också setts som läkande på olika sätt.  Tibetanska månadstenar har flera tusen år på nacken och de är inte nödvändigtvis samma som de som kommer från gamla testamentet och symboliserar Israels 12 stammar.

Det finns också ayurvediska månadstenar som kommer från indisk mytologi. Det här är stenar som används flitigt inom naturmedicinen och som tillskrivs olika krafter. När du vill välja en sten för din månad som smycke så kommer du antagligen att välja en så kallad zodiaksten som har med astrologi att göra. Då kommer stenen att referera till ditt stjärntecken.

Det har gjorts flera försök till att skapa ett enhetligt system för månadstenar. I USA så försökte smyckesföretaget Tiffany & Co att göra detta så tidigt som 1870. Deras system följde den gregorianska kalendern men lyckades inte. 1912 så gjordes ett nytt försök av den amerikanska mellanvästerns juvelerarorganisation. De skapade en lista med stenar och månader. Det blev ibland fler alternativ för varje månad. Detta gav alternativ som var lite billigare än klassiska ädelstenar som diamanter.

Denna lista uppdateras med jämna mellanrum och den rymmer stenar som passar väl ihop med olika traditioner och trosuppfattningar. Här är listan så som den ser ut idag:

Januari – Granat, Februari – Ametist, Mars – Akvamarin, April – Diamant, Maj – Smaragd, Juni – Alexandrit, månsten, pärla, Juli – Rubin, Augusti – Peridot, September – Safir, Oktober – Turmalin, opal, November – Topas, citrin, December – Tanzanit, zircon, turkos

Vanliga frågor 

Måste man välja rätt sten?

Med smycken så är valet fritt. Månadstenarna kan ses som en vägledning men behöver absolut inte vara något som du håller dig strikt till. Om du är född i december men älskar rubiner så är det klart att du kan välja att bära julis månadsten! Den här stenen ska ju ha läkande krafter som du kan vilja dra nytta av även om det inte är din födelsemånad. Dessutom så är den vacker och det är faktiskt skäl nog till att bära den.

Är smycken med månadstenar en bra presenter?

Ja, det här är mycket symboliska presenter. När du vill ha en högtidlig present så kan du välja en berlock med korrekt månadsten. Presenten får då en alldeles särskild betydelse och den visar att du har tänkt till.

Passar som present till dopet, konfirmationen, födelsedagen och namnsdagen. Det finns inget tillfälle då det inte passar med ett månadstenssmycke. Om du ska fira någon och inte är säker på smak och stil så kommer en berlock med månadens sten att bli ett val som inte kan gå fel!

Kan män också bära månadstenssmycken?

Det är klart att även män kan smycka sig med månadstenar. En fin berlock med månadsten kan bäras på halsband och armband som är mer maskulina. Ta en titt i våra kollektioner. Vi har märken som tillverkar vackra smycken för män som inkluderar stenar.

Finns det för olika typer av smycken?

Man kan bära månadstenar i örhängen, som berlocker på halsband och armband, och på ringar. En vacker sten är lika vacker i örat som runt handleden. För många så är kan det dock kännas traditionellt att bära en månadsten runt halsen på ett halsband.

Vad gör man om det blir för dyrt med diamant?

Du vill fira någon som fyller år i april med ett smycke mer månadsten men så inser du att stenen är diamant. Det kan med andra ord bli rätt så dyrt. Nu finns det diamanter till attraktiva priser. Smycken med inslag av diamanter behöver inte bli så dyra som du tror. Du kan också välja en klar kristall som ser ut som en diamant och som därmed ger samma känsla.

Populära produkter i denna kategori

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen