070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Kan man diska sina smycken?

Kan smycken och klockor skadas av handdisk?

Det står waterproof på klockans baksida men efter handdisken så ser du hur hela urtavlan täcks av en dimma som gör att det inte går att se vad klockan är. När det här händer så har man förhoppningsvis inte förstört klockan och dimman torkar sakta bort, men det är viktigt att förstå att man inte ska ha klockor som inte är till för dykningar på sig då man diskar. Bara för att det står waterproof så betyder det inte att man kan sänka ner klockan i en diskho med vatten. Men om det regnar på klockan så kommer den att klara det utmärkt.

När det gäller klockor, och även en del smycken. så kan man genom att utsätta dem för vatten och tvål sakta åsamka skador som först inte syns. När dimman har torkat bort från glaset så ser allt bra ut men det kan ju vara så att det fortfarande finns vatten i urverket som sakta åsamkar rost inuti klockan. När klockan en dag stannar och ett batteribyte inte hjälper så har man kanske förstört den för gott på grund av upprepade diskningar med klockan på armleden.

Smycken med kristaller och detaljer

En vacker ring eller ett armband som har infattningar med kristaller och kanske annat kan helt klart skadas av handdisk. Många gånger så använder sig smyckesdesigners av lim för att fästa detaljer med och handdisken kan luckra upp limmet vilket tids nog leder till att stenen eller detaljen faller av. Om det här sker när du diskar så kommer du antagligen inte att hitta kristallen och då kan du inte ens laga smycket som får ett gapande hål där dekorationen satt.

Diska med diskhandskar

Även om du använder dig av diskhandskar så kan ringar och armband skadas. I diskhandsken så kommer du att svettas och det blir väldigt fuktigt och det är inte bra för smycken. Även metaller som är rostfria kan påverkas av fukt på så vis att de mister färg och legeringar kan skavas av då man använder sig av olika diskredskap och gnider mot koppar och tallrikar.

Ta alltid av smycken inför diskning

Nästan alla smycken kan skadas av handdisk så det kan vara klokt att ta för vana att ta av dig smycken då du ska diska och det även om du mest vill skölja av något. Det här gäller även för bad och duschar. Om du glömmer bort så kan det kanske vara en bra idé att sätta upp en liten minnes-lapp vid diskbänken och även att ha en plats för smycken som du tillfälligt tar av dig. Det är riskabelt att lägga smycken på diskbänken eller på hyllor ovanför bänken eftersom de där kan ramla ner i själva diskhon och försvinna ut med diskvattnet.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt