070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Kan man koka sina örhängen?

Den som undrar om man kan koka sina örhängen funderar antagligen på det där med bakterier som kan finnas på dem och det är något som man ska ta på allvar. När man köper ett nytt smycke så behöver man ju inte oroa sig för bakterier från en annan person som då man skaffar begagnat men det kan ändå vara klokt att rengöra med jämna mellanrum. När hålen i öronen är nya så handlar det ju faktiskt om sår och då ska man applicera sårvård och undvika att använda sig av örhängen som man inte kan sterilisera.

Om du har ett par örhängen som du vill få riktigt rena så ska du INTE koka dessa! Om de är gjorda av material som titan eller kirurgiskt stål så går det förstås bra att koka för att få bort bakterier, men idag så är det mycket vanligt med blandningar av olika material som inte kommer att klara av den höga temperaturen i kastrullen med kokande vatten.

Gör rent på andra sätt

Bara för att du inte kan koka dina örhängen då de är gjorda av material som kan skadas av värmen så behöver det inte betyda att du inte kan göra rent ordentligt. Det finns andra sätt att döda bakterier på såsom med tvål och vatten och med sprit. Nu ska man komma ihåg att det inte bara är en hög temperatur som kan leda till att lim löses upp och örhängena förstörs, det är inte smart att utsätta ett par vackra örhängen för rengöring som de kommer att skadas av så ta först och främst reda på vilka material som ingår och vad som går att använda för att rengöra dessa.

Glöm inte det där med förvaring

När man funderar på hur man ska hålla sina örhängen rena så är det lätt att haka upp sig på det där med att koka, sprita eller på annat sätt döda bakterier som kan finnas på dem. Men något som man kanske glömmer bort är det där med förvaring. Om man får professionell hjälp med autoklav för att desinfektera ett par örhängen och sedan lägger dessa på handfatet, om än för en kort stund, så har man ju helt missat effekten med rengöringen. Många gånger så kan man undvika att få bakterier på örhängen genom att hantera dem på rätt sätt. Tänk på följande:

  • Rengör händerna innan du tar av eller på örhängen, här kan du givetvis sprita för att döda bakterier.
  • Låna inte ut örhängen till andra. Detta kan leda till att du får bakterier på örhängena som sedan kommer att irritera dina öron.
  • Förvara smycken torrt och mörkt och separerade från varandra för att undvika smuts och repor som kan uppkomma då smycken rör vid varandra. Får man repor, om än så små, i ett smycke så får man även en ny grogrund för bakterier att få fäste i.
  • Lägg aldrig smycken som du tar av dig på en yta som kan vara smutsig eller ha bakterier såsom handfat, hyllor i badrummet och diskbänken.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt