070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Kan man putsa silver med bakpulver?

Att man kan använda bikarbonatet som finns i bakpulver till en massa smarta saker är det alltfler som upptäcker och det stämmer att man kan putsa silver med bakpulver. Det här är en metod som utan att slipa ger blankt och rent silver igen, och den fungerar både på silver pläterade smycken och på rena silversmycken. Tänk dock på att den här metoden kommer att rengöra allt silver som finns i smycket och det kanske du inte vill då det finns partier som avsiktligen har oxiderats för att bli svarta och ge kontrast.

Så putsar du med bakpulver

Egentligen så är det lite missvisande att tala om att putsa med bakpulver, för man putsar inte på smyckena då man rengör med den här metoden. Det hela går till på så vis att du lägger ner en bit aluminium i en skål av plast eller glas. På folien så strör du några matskedar bakpulver och på detta så lägger du de smycken som du vill putsa. Nästa steg är att hälla kokhett vatten i bunken för att sedan låta blandningen stå under några minuters tid.

När du häller på vattnet så kommer det att bubbla och fräsa en stund och det är inget farligt. I vissa fall så kan du snabbt se skillnad på silvret då reaktionen mellan aluminium och bakpulver ger effekten att silvret rengörs. När du tar upp smyckena så kan du använda dig av en torr och mjuk bomullstrasa att polera med. Resultatet blir riktigt fint och du kommer att förundras över skillnaden.

När du testar den här metoden för första gången så kan det vara roligt att först putsa ett smycke för att jämföra det med ett som inte har sänkts ner i badet. På så vis så kommer du att se skillnaden och det kan vara intressant och motiverande.

Ofarlig putsning

Det som är så bra med den här metoden är förstås att man undviker de farliga ämnen som annars kan finnas i vanlig silverputs. Det är inte farligt att ta upp smyckena från vattenbadet med händerna men kom ihåg att du har hällt i hett vatten så att du inte bränner dig! Om du tycker att dina smycken börjar se lite gråa ut så ska du testa denna putsmetod som inte kräver någon faktiskt putsning och som inte kommer att slipa på silvret.

Kom ihåg

Man putsar inte smycken som ser ut som silver men som inte är silver. Om du är osäker på om dina silversmycken verkligen är av silver så måste du utreda detta först. Metoden att putsa silver med bikarbonat fungerar bara då det verkligen rör sig om silver och inte om någon annan metall. Den kan även fungera med koppar.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt