070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Ska man putsa silversmycken?

Silver är ett material som tids nog blir mörkt och som mister sin glans genom det som kallas för oxidation. För att återfå den vackra glansen så kan man putsa silversmycken men då är det verkligen viktigt att man gör på rätt sätt och att man försäkrar sig om att det faktiskt rör sig om silver. Smycken som är silverpläterade ska inte rengöras på samma sätt som de smycken som består av rent silver, och när det gäller andra former av silverfärgade smycken så ska man rentav undvika att försöka putsa rent.

Är det silversmycken?

Hur ska man då veta om det smycke som man har är gjort av äkta silver? Det här är rätt enkelt att ta reda på för sterling silver kommer med den stämpel som talar om ifall smycket består av 950 sterling eller 925 sterling. Ju ädlare silvret är desto snabbare kommer det att få en mörkare färg. Man ska också komma ihåg att silversmeder kan använda sig av oxidation för att skapa effekt. Ett silversmycke kan bli otroligt vackert då det har mörkare partier som fungerar som kontrast och därmed skapar ett mönster. Om man ska putsa den här typen av silversmycken så måste man ju vara försiktig med att inte förstöra det ursprungliga mönstret genom att rengöra de delar som ska vara mörka.

När ett smycke är silverpläterat så rör det sig om en annan metall som man har belagt med ett silverskikt. Man måste ta reda på om silversmycket är pläterat eller om det rör sig om sterlingsilver hela vägen igenom eftersom det här kommer att avgöra hur man ska putsa.

Vi vill återigen påpeka att smycken som förvisso påminner om silver men som är gjorda av andra material aldrig ska putsas! Det här kan leda till att ytan totalförstörs och att man aldrig får tillbaka den ursprungliga glansen.

Silvrets fiender

Silvret har några fiender som du bör vara medveten om. Några av dessa är:

  • Hushållsprodukter – Rengöringsprodukter med kemikalier kan skada silvret så ta av dig smycken då du ska göra rent därhemma!
  • Direkt solljus – Solljus kan få silver att mörkna så tänk på att ta av dig silversmycken då det blir dags att solbada.
  • Hårspray och annan kosmetika – Hudlotion, hårspray och annan kosmetika kan också skada silvret. Det är också därför som man brukar ge rådet att vänta med smyckena till sist så att man är klar med smink och hår då de kommer på.

Bra metoder för rengöring av silversmycken

Om det nu är så att du är 100 % säker på att du har ett smycke av silver som det går att putsa så finns det lite olika metoder att tillgå. En är att använda sig av bakpulver och aluminiumfolie, en annan är att putsa med ketchup. En del väljer tandkräm som putsmedel och så kan man förstås använda sig av helt vanligt putsmedel som är till för silver. Tänk dock på att vanliga silverputsmedel även kan ha slipande effekt så putsa försiktigt och varsamt.

Svaret på frågan om man ska putsa silversmycken är alltså ja, man kan putsa silversmycken men det är viktigt att göra detta på rätt sätt, och om man inte är säker på om det verkligen är silver så ska man absolut inte putsa!

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt