070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Smycken genom tiderna och dess betydelse.

I alla tider har människan smyckat sig. Många gånger med fler avsikter än att bara göra sig vacker. Det kunde vara av religiösa skäl eller för att markera kulturell tillhörighet. Vanliga anledningar än idag. Men det var inte ovanligt att det förr även handlade om olika magiska syften, att smyckena skulle skydda mot sjukdomar onda makter eller bringa lycka.

Bärandet av smycken är historiskt sett lika mycket en manlig som kvinnlig företeelse. Och smycken kan vara så mycket mer än något man bär runt halsen, på handen eller i örat. Under 1600-talet var det inte ovanligt bland de mer beskaffade att pryda sina skospännen med ädelstenar. Kläder dekorerades också med smyckeskreationer och i håret flätade man in pärlor.

Bling; är slang för juveler och andra uppsendeväckande accessoarer. Termen kan även användas om en livstil som kretsar kring dyra konsumtionsvaror. Ursprunget till ordet sägs vara det imaginära ljudet då ljus träffar en diamant.

Smycke; Prydnader med syfte att smycka kroppen, ofta i ädla metaller men även i plast, skinn etc. Vanligast torde vara halsband, ringar, armband och örhängen. Idag betraktas också klockor i stor utsträckning som smycken. Förutom det rent dekorativa kan smycken även vara symboler. De kan berätta något om bäraren; exempelvis bärarens civilstånd eller grupptillhörighet.

Halsband; Halsband är ett smycke att bäras runt halsen. Även smalt band av tyg, ibland med hänge. I slutet av 1800-talet ansågs ett smalt svart sidenband om halsen vara ett uttryck för självständighet.

Armband; eller armring är ett smycke som man fäster eller hänger på handleden. De finns i alla olika storlekar och i massor av olika färger. Det utgörs av en hel eller öppen ring tillverkad av metall eller något annat material. Ofta förekommer utsmyckningar i form av pärlor, koraller, ädelstenar med mera. Armband kan även användas i praktiskt syfte, klockarmband används till armbandsur och sjukhusarmband för att hålla koll på patienters identitet.

Ring; Fingerringen är kanske det smycke som har störst kulturell betydelse, bland annat som förlovningsring, vigselring, examensring m.m.

Örhänge; Örhängen, smycken att fästa i öronloben - världens vanligaste piercing har förekommit sedan antiken, då män bar ett (höger öra) och kvinnor två. Clips (som inte kräver hål i öronen) kom på 1930-talet. På 1950-talet kom örhängen som skruvades fast i öronloben. Gigantiska plastpärlor under 1950- och 1960-talet; tunna stora guldringar, "kreolringar" under 1970-talet. När man tar hål i öronen så tas det oftast med en håltagningspistol, som direkt fäster ett sk. läkörhänge av barbelltyp i örat. Dessa är tjockare än vanliga örhängen och utan lösa delar, så att hålet ska kunna läka perfekt.

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt