070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Frågor och svar om öronhåltagning

Att ta hål i öronen är något man gör för att bli vacker, men det är också ett medicinskt ingrepp. Därför vill vi ger Er lite tips i samarbete med företaget Blomdahl som är riktiga experter i frågan. 


Blomdahls expert svarar

Blomdahl Medical har en passion för medicinsk öronhåltagning och hudvänliga örhängen. All produktion genomförs i hygienlokaler, särskilt byggda lokaler med övertryck och mikrofiltrerad luft. Personalen har utbildats specifikt för att arbeta i denna krävande miljö, och följer strikta hygienregler. Blomdahl är också väldigt stolta över sin kvalitetskontroll, vilken utförs enligt samma principer som gäller inom det medicinska området.

Vanliga frågor! Svaren kommer från Blomdahls experter på öronhåltagning.

1. Mina barn vill ta hål i öronen. Jag har hört att öronhåltagning kan orsaka nickelallergi.

Svar: Öronhåltagningen som sådan kan inte orsaka nickelallergi. Det är materialet som en del örhängen är tillverkade av som kan orsaka nickelallergi. Alla håltagningsörhängen av metall kan innehålla nickel, mer eller mindre, även guld- och silverörhängen. De enda håltagningsörhängen som inte innehåller något nickel alls (=0 % nickel) är de som är gjorda av Medicinsk Plast. Därför rekommenderar vi att dina barn får ta hål i öronen med Blomdahl Medicinsk Plast. 

2. Jag och mina vänner har diskuterat huruvida guld är mindre allergiframkallande än titan, och i så fall bättre till öronhåltagning.

Svar: Om båda metallerna – guld och titan – innehåller samma mängd nickel är titan bättre eftersom titanbinder nickel bättre än någon annan metall, inklusive guld. Titan läcker m.a.o. mindre nickel än någon annan metall, vilket innebär att titan är den minst tänkbara orsaken till nickelallergi. Dessutom finns det idag inom den medicinska forskningen varningssignaler vad gäller guldallergi och ledande hudläkare avråder från att använda guld vid öronhåltagning. 

3. I skötselråden som jag fick när jag tog hål i öronen står det ingenting om att man ska använda antiseptisk lösning. Varför?

Svar: Ett nytaget hål i örat är ett sår. Det finns två sorters sår – infekterade och inte infekterade. Ett nytaget hål i örat är inte ett infekterat sår. Icke infekterade sår ska hållas RENA, TORRA och LUFTIGA. Tvätta först Era händer noga. Rengör sedan Era öron på fram- och baksidan runt de nytagna hålen med flytande tvål och skölj därefter med rikligt med rent, rinnande vatten, t.ex. i duschen. Torka torrt med en ren handduk eller med tops. Ett alternativ till tvål och vatten är Piercing Aftercare rengöringsservetter. Väldigt praktiska när man inte har tillgång till rent rinnande vatten. Dessa finns att köpa hos Blingit.se. Om hålet blir infekteret så skall håltagningsörhänget tagas ut. Rengör noga med en antiseptisk lösning. Har det inte börjat bli bättre nästa dag så uppsök läkare. 

4. Jag tog hål i öronen för två veckor sedan och nu har det ena hålet blivit infekterat. Vad ska jag göra?

Svar: Det är svårt att ge ett exakt svar när man inte känner till hela situationen, men det finns ett par generella råd:

- Om det är den mjuka delen av örat som är infekterad ska du ta bort örhänget och rengöra med antiseptisk lösning. Om det inte har förbättrats nästa dag, uppsök en läkare.

- Om infektionen är i den hårda delen av örat (brosket) ska du ta bort örhänget, rengöra medantiseptisk lösning, och uppsöka en läkare omedelbart. Infektioner i brosket kräver omedelbar medicinsk vård.

- Andra symptom som kräver omedelbar medicinsk vård är (a) rodnad som sprider sig runtom håltagningen och (b) kraftig svullnad i örat. 

5. Jag har hört att tjocka stift på håltagningsörhängen är bättre än tunna stift. Är det så?

Svar: Ett håltagningsörhänge med tjockare stift har en mycket viktig fördel; den gör ett större hål, vilket gör det lättare att byta till vanliga örhängen efter läkningsperioden utan att skada hålet. Med ett smalt håltagningsstift finns det risk att man skadar hålets väggar när man byter örhängen. Då kan det bli ettnytt sår, vilket innebär risk för infektioner 

6. Kan man vara allergisk mot plast?

Svar: Man kan bli allergisk mot praktiskt taget alla ämnen – även plastmaterial. Men precis som det finns många olika metaller, t ex nickel och titan, så finns det många olika plaster. De specifika plaster av medicinsk kvalitet som andvänds i Blomdahls håltagningsörhängen har använts regelbundet och i stor utsträckning, i och på människor i över 30 år. Det finns inget i den medicinska litteraturen som visar att dessa plaster skulle orsaka allergier. 

7. Mina vänner säger att jag inte ska ta hål genom brosket högt upp på örat, kan vara farligt?

Svar: Så länge hålet görs precis innanför kanten medför inte själva håltagningen någon särskild risk. Innan Ni bestämmer Er för att ta hål i brosket måste Ni emellertid vara medveten om att brosket inte har samma inbyggda infektionsskydd som finns i örats mjuka del (örsnibben). Örsnibben innehåller blodkärl, men det gör inte brosket. De vita blodkropparna och syret i de röda blodkropparna skyddar mot infektioner. Eftersom det inte finns några blodkärl i brosket, finns där inte heller någon skyddsmekanism mot infektioner. Därför är det särskilt viktigt efter en håltagning i brosket att du noga följer de skriftliga skötselinstruktioner som Ni får av håltagaren. Om det uppstår en infektion i brosket rekommenderar vi att Ni tar bort örhänget, rengör med antiseptisk lösning, och uppsöker en läkare omedelbart. 

8. Varför ska jag inte snurra på örhängena under läkningsperioden?

Svar: Om Ni snurrar på örhängena utan att först ha rengjort öronen och händerna noga, kan hålet bli infekterat. En vanlig missuppfattning är att huden läker fast vid håltagningsörhänget om man inte snurrar på det – det kan inte hända med Blomdahl Medical Ear Piercing. 

9. Hur länge ska jag låta håltagningsörhängena sitta i?

Svar: När Ni har tagit hål i örsnibben kan Ni byta örhängen redan efter fyra veckor. Det tar längre tid för ett hål i brosket att läka, så vi rekommenderar att Ni låter håltagningsörhänget sitta kvar i åtminstone sex veckor (men gärna längre). När det är dags att byta örhängen rekommenderar vi att Ni tar bort håltagningsörhänget direkt efter att Ni har duschat och tvättat håret. Ha alltid örhängen i öronen. Om öronhålet lämnas tomt krymper hålets diameter och det kan växa igen helt, särkilt under det första året. Tips på örhängen i Plast.

10. Varför förgyller ni bara toppen av håltagningsörhänget, och inte hela örhänget?

Svar: Genom att bara förgylla toppen av smycket ser vi till att det bara är det rena titanet som kommer i kontakt med huden. Det rena titanet innehåller praktiskt taget inget nickel alls. Eftersom titan är så bra på att binda nickel så blir nickelläckaget i praktiken inget alls. Det rena titan, som vi använder, är 10 000 gånger bättre än den nya nickelregel, som faktiskt tillåter nickelläckage upp till 2up/cm2/vecka. Det är dessutom upp till 1000 gånger bättre än s.k. kirurgiskt stål. Tips på örhängen i Titan.

11. Hur länge behöver jag vänta med att bada i hav, sjö eller simbässang efter att jag har tagit hål i öronen?

Svar: Eftersom det finns så mycket som påverkar läkningen finns det ingen exakt tidsgräns utan man skall vänta så länge så möjligt, stanna i vattnet så kort tid som möjligt och undvika att få öronen under vattnet. När man kommer in i duschen och tvåla in ordentligt så att det löddrar av flytande tvål/schampo. Sedan sköljer man bort lödder och e.v smuts. Torka torrt med en ren handduk eller tops och håll det luftigt. Ett alternativ till tvål och vatten är Piercing Aftercare rengöringsservetter. Dessa finns att köpa hos Blingit.se.Vill du inte ta hål i öronen men ändå bära örhängen

Hos oss på Blingit hittar Ni en mängd olika örhängen för dig som inte vill ta hål i öronen, vi har cuffs, magnetiska örhängen och clips från en mängd olika varumärken i butiken. Vad är då skillnaden mellan dessa modeller? - Jo följande. 

¤ Cuffs - Är ett örhänge som man "trycker" ihop och fäster på valfri plats på örat.

¤ Magnetisk - Som det låter, ett örhänge som har en magnet och fästes på örsnibbens båda sidor.

¤ Clips - Den kanske mest klassiska modellen för dig utan hål i öronen. Fästes med hjälp av en liten "fjäder".

 

 


Skötselråd efter öronhåltagning

¤ Rör aldrig öronen utan att först tvätta händerna.

¤ Rengör de nytagna hålen i öronen noggrant, fram- och baksida, morgon och kväll. Låt örhängena sitta i, även vid ren­göring.

¤ Använd flytande tvål och rengör gärna i samband med dusch/ hårtvätt. Skölj noga med rinnande rent vatten och torka torrt med rent papper eller ren tops.

¤ Övrig rengöring görs med Blomdahl Piercing Aftercare rengöringsservetter, som är skonsamma mot huden. Med dessa kommer du åt att rengöra mellan öra och smycke/lås. Låt lufttorka. Använd en ny servett per öra och rengöringstillfälle. Obs! rengör inte med sprit/alkohol.

¤ Se till att det alltid är rent, torrt och luftigt runt de nytagna hålen.

¤ Täck öronen när du använder hårspray, parfym, smink, hårfärgningsmedel mm.

¤ Var extra försiktig när du drar kläder över huvudet så att örhängena inte fastnar i kläderna.

¤ Vid bad i bassäng, sjö eller hav! Vänta med att bada så länge som möjligt eller undvik att ha huvudet under vattnet. Efter bad, rengör antingen med flytande tvål eller Blomdahl Piercing Aftercare, rengöringsservetter – se mer info ovan.

Efter ca 6 veckor (ca 12 veckor för brosk) kan du byta till andra örhängen.

¤ Så här tar man bort håltagningsörhänget. Tvätta händer och öron noggrant, byt gärna direkt efter dusch/hårtvätt. Ta tag i smyckesdelen på örats framsida. Ta även tag i låset på örats baksida, med andra handen. Vicka sedan låset bestämt fram och tillbaka tills det lossnar. Ta försiktigt ut håltagningsörhänget och sätt i ett rent örhänge.

¤ Det tar upp till ett år innan hålen är helt läkta, så tänk på följande:

Var aldrig utan örhängen, eftersom hålen kan krympa och/eller växa igen. Var försiktig vid byte av örhängen. Eftersom huden som har bildats inuti hålen är tunn och skör, är det lätt att den skadas och att det uppstår en infektion. Rengör därför örhängen och händer innan bytet, samt fortsätt hålla rent, torrt och luftigt runt hålen. Om du använder örhängen med lås, bör låsen inte tryckas tätt mot örats baksida.

En håltagning i örat gör huden extra känslig och risken för allergi är som störst under det första året. Därför bör du vara extra noggrann i ditt val av örhängen. I samråd med hudläkare har Blomdahl utvecklat bevisat snälla smycken som passar alla, särskilt dig som precis har tagit hål i öronen.

 

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt