070-584 92 30​      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Kan man bada med sina smycken?

Att utsätta sina smycken för väta är inget vi rekomenderar då smyckena lätt kan miissfärga och eventuella stenar lossna, nedan kan Ni läsa om våra tips.


Bada i pool eller hav med smycken på

När man tänker sig solsemestern vid poolen och på stranden så kan det kännas som att vackra smycken är en del av bilden och visst kan de vara det, men det är bra mycket klokare att lämna smycken vid poolkanten och att använda dem till kvällen. Det är inte bara det att man riskerar att få vita ränder där halsband och armband har suttit, man kan även förstöra en del metaller genom att utsätta dem för saltvatten och klor. Vårt tips är alltså att du undviker att bada i pool och i hav med smycken på.

Saltvatten och stål

En del material klarar förstås saltvatten och klor bättre än andra, men om du har stålsmycken så ska du verkligen inte bada med dessa. Även om det står rostfritt stål i produktbeskrivningen så är det så att stålsmycken kan komma att rosta då de utsätts för salt och för klor. En annan sak som man lätt glömmer bort är att man inte alltid kan ha full koll på hur smyckena mår då man badar och leker i en pool. Det är lätt hänt att man skrapar smycket då man klättrar ur eller rör vid kanter på en pool. Stål som har mindre skador kommer att vara ännu känsligare för rost.

Stenar

Förutom metaller som kan skadas av exponering för salt och klor så finns det stenar som inte heller mår bra av dessa ämnen. Om du har ett smycke med bärnsten eller kanske med kalcit så kan du faktiskt förstöra dessa infattningar genom att bada i poolen och i havet med dem på. Tänk också på hur resten av smycket ser ut. När det gäller smycken som armband med elastisk tråd så riskerar man alltid ett större mekaniskt slitage då man utsätter dem för saltvatten och den påfrestning som det trots allt innebär att simma omkring. Läderarmband kan börja mögla då de inte torkar ordentligt och läder mår inte heller bra av alltför mycket saltvatten.

Sist men inte minst

Låt oss inte glömma bort att en pool och havet innebär enorma vattenmassor. Om du förlorar ett örhänge i poolen så kommer du med största sannolikhet aldrig att se det igen och detsamma gäller förstås i havets vågor. Om du tycker om dina smycken så ska du inte riskera att förlora dem bara för att du vill se bra ut när du badar. Förvara accessoarerna på ditt hotellrum och använd dem bara när du vet att du inte kommer att hoppa i plurret. Det kan vara smart att låta bli smycken då du ger dig ut på utflykter där det kan bli svettigt eftersom svett också kan leda till att smycken förstörs. Nuförtiden så behöver man knappast oroa sig för att lämna vackra smycken på hotellrum då det brukar finnas kassaboxar där man kan låsa in sådant som är av värde, så det går alldeles utmärkt att bada i pool och i hav utan att ta med sig halsband, ringar, örhängen och armband.

Kan man duscha med smycken på

Det händer ganska ofta att vi på Blingit får mejl eller telefonsamtal från kunder som har badat eller duschat med smycken på och som oroar sig för att dessa smycken nu kommer att blir förstörda. Frågan om man kan duscha med sina smycken på är relevant och något som man ska betänka redan då man skaffar en ny accessoar. En viktig del av lyckad smyckesvård är just hur man hanterar situationer som då man duschar, badar eller diskar. Det finns material som alls inte ska utsättas för vatten och ännu mindre för tvål så låt oss se lite närmre på detta ämne…

Viktigt om kristaller

Något som vi absolut måste börja med är det där med kristallsmycken. Även om smycket är gjort av en metall som klarar vatten bra så ska man absolut inte duscha eller bada med sin kristallring, kristallörhängen eller armband med vackra stenar. Själva stenarna kommer inte att skadas av vattnet men de sitter för det mesta fast med någon form av lim och det här limmet kan komma att luckras upp så att kristallerna till sist faller av.

Det är alltså viktigt att du inte förväxlar en kristallring med en diamantring som har en helt annan struktur och layout. Diamanter brukar man sätta fast med hjälp av ett grepp i en krona och då kan man utsätta smycket för vatten. Kristallsmycken av hög kvalitet tillverkas så att man inte lägger märke till fästen med lim och då kan man lätt tro att stenarna sitter fast på samma sätt men så är alltså inte fallet.

Metaller och vatten

Det är som bekant så att en del metaller som stål kan komma att rosta då de utsätts för vatten. I vackra smyckeskreationer så kan det ingå flera olika material. Även om huvuddelarna är gjorda av rostfritt stål så kan det finnas delar som inte är det. Om man då duschar med smycket så kan det leda till att huden under smycket missfärgas såväl som att man får rostfläckar på själva smycket. Metaller som silver rostar inte men de kan snabbare få en mörkare ton om man ofta utsätter dem för vatten.

Sist men inte minst

När man duschar och tvålar in sig så är det lätt hänt att ett smycke som inte sitter åt så hårt glider av och det här är också en god anledning till att inte duscha med smycken på. Ett örhänge som obemärkt glider ur då man tvättar håret är för alltid förlorat då det tar sig ner i avloppet, och det är ju minst sagt trist.

Vi ger dig alltså rådet att undvika att duscha med smycken på för att på så vis ta hand om deras design, färg och även för att se till att du inte av misstag tappar dem. Tänk dock på att inte lämna smycken som du tar av dig i badrummet där den fuktiga luften kan påverka metaller och leda till missfärgning och rost.

 

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt