090 - 14 92 30      Vardagar 09.00 - 14.00

CartVarukorg (0)

Smyckesvård

Om Ni vårdar Era smycken väl håller de sig fina längre och Ni kommer att ha glädje av dem i många år. Här har vi samlat all information i ämnet smyckesvård.

Snabbfakta:

• De flesta bijouterier det vill säga smycken i oädla metaller, men även smycken i guld och silver kräver aktsam behandling.

• Slitage är ofrånkomligt därför rekommenderar vi att Ni förvarar smycket i exempelvis en organzapåse eller ett smyckeskrin när Ni inte använder dem.

• Tänk på att ta av Er smyckena när du duschar, diskar, sover, sportar eller i andra situationer där de riskerar att skadas eller missfärgas.

• Utsätt inte Ert smycke för starka kemiska medel och undvik även kosmetika, hudlotion och hårspray.


Hur vet man hur olika smycken ska rengöras?

För att veta hur man ska rengöra ett smycke så måste man först och främst ta reda på vilket material som det är gjort av. Olika metaller ska rengöra på olika sätt och dessutom så kan ett och samma smycke inkludera flera olika material vilket ställer lite högre krav på korrekt rengöring och putsning. Här följer en guide för hur du kan ta reda på vilka material som ingår i dina smycken för att på så vis välja rätt puts- och rengöringsmetod.

Silver

Låt oss börja med silvret som trots allt är rätt så lätt att identifiera. Silversmycken märks nämligen med koder som 925, S952, SF och S. 925 står för 92.5 % silver och det här silvret kallas också för Sterling silver och det är ett mycket populärt material. Om du har ett smycke som du vet är av silver men som du inte finner koden på så kan du testa med en magnet. Silver kommer inte att fastna på magneten såsom andra metaller gör.

När du har konstaterat att det rör sig om silver så vet du att du måste putsa smycket med putsningsmedel eller använda dig av en annan metod som till exempel puts med bakpulver och aluminium.

Rostfritt stål

Det rostfria stålet blir alltmer populärt i smycken och det är inte så konstigt. Man får den vackra silverfärgen och man slipper oxidationen som gör silver svart. Dessutom så är nicklet som finns i det rostfria stålet så pass hårt bundet att även nickelallergiker kan bära smycken av detta material. Trots namnet så är det så att rostfritt stål kan rosta. Om man utsätter det här stålet för extremt mycket fukt så kan det också till sist missfärgas av rost så det är viktigt att ta hand om stålsmycken på rätt sätt.

Rostfritt stål tvättar man varsamt i vatten med lite tvållösning och sedan så ser man till att torka ordentligt.

Plast

Det finns ju plastsmycken som har överdrag som får dem att se ut som smycken av metall. Om du börjar putsa på den här typen av smycken så kommer överdraget snart att försvinna varpå smycket förstörs. Om smycket eller en del av det är av plast så bör detta finnas med i produktbeskrivningen, men det är klart att du kan känna skillnaden då plasten är bra mycket lättare än vad metall är.

Stenar och kristaller

Det är också viktigt att beakta vilken typ av stenar och kristaller som har använts och framförallt hur dessa har fästs i smycket. Med diamanter så behöver man för det mesta inte tänka på det där med att doppa smycket i ett vattenbad med tvål, men med kristaller och stenar så är det ofta så att man har fäst dem med lim som kan skadas av vatten och tvål. Då det handlar om enklare stenar, glasbitar och även finare Swarovski kristaller så ska du alltid räkna med att lim är med i bilden och undvika att utsätta smycket för vatten.

Pärlor

Pärlor mår bra av att användas ofta och nära huden. Förvara dina pärlor på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan, dock inte i bomull, som torkar ut det ca 2% vatten, som finns i pärlan. Förvara inte pärlor i lufttäta behållare eftersom de då kan bli uttorkade och spricka. Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem någon gång ibland med lite olivolja för att förhindra uttorkning och bibehålla lystern. Utsätt inte ditt pärlsmycke för starka kemiska medel och undvik även kosmetika, hudlotion och hårspray.

Lägg inte odlade pärlor på kalla eller varma underlag eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen. Om man äter starka mediciner kan även det påverka pärlorna. Vill du rengöra ditt pärlsmycke - blanda då lite vatten och mild oparfymerad tvål i en skål. Tvätta försiktigt infattningen och pärlan med en mjuk tandborste. Skölj med vatten och låt torka på en mjuk duk. Pärlor består av vatten och proteiner, närmare bestämt 91% kalcium karbonat, 6% organiska material, 2% vatten och 1% mineral salt.

 


Så kan dina smycken påverka och skada varandra.

Man tänker inte så ofta på det där med att smycken faktiskt kan komma att skada varandra om de förvaras på fel sätt. Det är lätt att förstå att ett smycke som inte tål fukt inte ska ligga på badrumshyllan då det inte används, men det är inte lika självklart att samma smycke inte bör ligga i samma ask som ett annat smycke av samma sort. Det finns en anledning till att bra smyckeskrin har många olika fack och avdelningar för det här gör det möjligt att undvika de skador som kan uppkomma då kedjor, örhängen, pärlor och armband får ligga tillsammans.

Men de ligger ju still!

Nu kanske du tänker att det här verkar konstigt, vad är det som skulle kunna hända med två silversmycken som ligger still i en påse tillsammans? Det du inte tänker på är att den här påsen inte ligger still hela tiden. Då du tar fram den för att ta ut ett av smyckena så kan en mycket liten rörelse leda till en repa som du inte kommer att upptäcka direkt. Den här repan kan vara minimal men den ger grogrund för fläckar som uppstår då smuts samlas i den. Man kan säga samma sak om smycken som hängs upp på en krok. Då flera kedjor hängs tillsammans så kommer de att dras mot varandra mer eller mindre och det är inte bra för varje enskild kedja. Är de av olika metaller så kan det även vara så att oxidationen påverkas så att smycken som är gjorda av silver snabbare blir mörka.

Pärlor

Det kan vara bra att tänka på att det även finns smycken som faktiskt behöver lite fukt och det är smycken med pärlor. Om pärlor förvaras med bomull så kan det bli så att de förlorar fukten för att bomullen drar den åt sig. Lägger man pärlsmycken tillsammans med andra smycken på en bädd av bomull så kan detta alltså i längden leda till att pärlorna förstörs. Om du har pärlsmycken så ska du lära dig mer om hur du kan ta hand om pärlorna på rätt sätt och om hur de ska förvaras. Pärlor vill man förstås heller inte ha repor på så det säger sig självt att de inte ska ligga tillsammans med hårda metaller och stenar.

Trassel

När man förvarar smycken tillsammans så blir det lätt trassel och oreda och det är också något som kan leda till skador. Kedjor med pärlor, kristaller och andra detaljer som trasslas samman kan vara svåra att ta isär. Ibland kan man rentav undra hur ett sådant trassel kan skapas bara för att man lade några halsband i samma box men när man väl står med röran så är det inte kul och drar man lite för hårt i trasslet så kan det leda till att ett eller flera av halsbanden förstörs.

Ta vårt råd och investera i ett bra smyckeskrin där varje smycke får sin plats. Det här är en del i proper smyckesvård som du inte bör hoppa över.


 

Vilka smycken behöver professionell rengöring?

Det är för det mesta så att man kan rengöra smycken alldeles själv. Silver kan man putsa och stål är lätt att torka av. Även läder går att impregnera och behandla utan någon särskilt hjälp. Det finns dock smycken som förtjänar professionell rengöring då man vill undvika att göra saker som kan leda till att smycket förstörs. Om det är så att man har ett smycke som man tycker väldigt mycket om och som inkluderar lite olika material så kan det vara bra att få hjälp med rengöringen. Det är ju synd att förstöra ett favoritsmycke bara för att man trodde att det skulle gå bra med ättikssprit och kokande vatten.

Guld och silver

Med guld och silversmycken så kan det ju verka så enkelt att göra rent men då ska du tänka på att de här smyckena kan ha inslag av stenar, kristaller och pärlor som gör det svårt att komma åt. Ett medel som är perfekt att putsa upp silvret med kan missfärga pärlorna, och om du inte jobbar på rätt sätt så kanske medel kommer att sätta sig i ihåligheter där smuts sedan samlas. Tandborstar i all ära, men har du tänkt på att även en tandborste kan skada och repa delar av ditt smycke?

När det gäller smycken av guld, silver och även av andra metaller som stål så kan det ibland vara att föredra att få professionell smyckesrengöring. I smyckesbutiker så finns det särskilda maskiner och redskap som är till för att göra rent. Dessutom så kan man passa på att stärka grepp som kanske har lossat och som gör att man riskerar att vackra infattningar faller ur smycket.

Pläterade smycken

Pläterade smycken kan mista färg helt enkelt för att pläteringen slits av. Det här är normalt och behöver inte bero på att man har försökt putsa smycket på fel sätt. Har man ett smycke med någon form av metallplätering så kan man bättre på denna. Det här är något som man kan få gjort i samband med att man rengör smycket professionellt. Ju känsligare material som smycket är gjort av, desto viktigare är det att man får professionell rengöring. När det gäller riktigt fina smycken som vigselringar med diamanter så finns det de som rekommenderar att man lämnar in för professionell rengöring och koll vart eller vartannat år. Det här kan vara ett bra sätt att säkra att man inte förlorar dyra stenar på grund av att grepp har förlorat kraft.

Även om du har ett smycke som inte är gjort av äkta material så kan det vara klokt att få professionell rådgivning för rengöring. Många gånger så kan man kontakta den designer som har skapat smycket direkt för att få råd om hur man ska få rent mellan ring och kristall och annat. Ta dig tid till att undersöka detta innan du går loss med tandkräm och tandborste för även kraftfulla material som rostfritt stål behöver korrekt hantering för att hålla länge och förbli vackra.


 

Kan man putsa silver med bakpulver?

Att man kan använda bikarbonatet som finns i bakpulver till en massa smarta saker är det alltfler som upptäcker och det stämmer att man kan putsa silver med bakpulver. Det här är en metod som utan att slipa ger blankt och rent silver igen, och den fungerar både på silver pläterade smycken och på rena silversmycken. Tänk dock på att den här metoden kommer att rengöra allt silver som finns i smycket och det kanske du inte vill då det finns partier som avsiktligen har oxiderats för att bli svarta och ge kontrast.

Så putsar du med bakpulver

Egentligen så är det lite missvisande att tala om att putsa med bakpulver, för man putsar inte på smyckena då man rengör med den här metoden. Det hela går till på så vis att du lägger ner en bit aluminium i en skål av plast eller glas. På folien så strör du några matskedar bakpulver och på detta så lägger du de smycken som du vill putsa. Nästa steg är att hälla kokhett vatten i bunken för att sedan låta blandningen stå under några minuters tid.

När du häller på vattnet så kommer det att bubbla och fräsa en stund och det är inget farligt. I vissa fall så kan du snabbt se skillnad på silvret då reaktionen mellan aluminium och bakpulver ger effekten att silvret rengörs. När du tar upp smyckena så kan du använda dig av en torr och mjuk bomullstrasa att polera med. Resultatet blir riktigt fint och du kommer att förundras över skillnaden.

När du testar den här metoden för första gången så kan det vara roligt att först putsa ett smycke för att jämföra det med ett som inte har sänkts ner i badet. På så vis så kommer du att se skillnaden och det kan vara intressant och motiverande.

Ofarlig putsning

Det som är så bra med den här metoden är förstås att man undviker de farliga ämnen som annars kan finnas i vanlig silverputs. Det är inte farligt att ta upp smyckena från vattenbadet med händerna men kom ihåg att du har hällt i hett vatten så att du inte bränner dig! Om du tycker att dina smycken börjar se lite gråa ut så ska du testa denna putsmetod som inte kräver någon faktiskt putsning och som inte kommer att slipa på silvret.

Kom ihåg

Man putsar inte smycken som ser ut som silver men som inte är silver. Om du är osäker på om dina silversmycken verkligen är av silver så måste du utreda detta först. Metoden att putsa silver med bikarbonat fungerar bara då det verkligen rör sig om silver och inte om någon annan metall. Den kan även fungera med koppar.

Hur rengör man lädersmycken?

Om ditt läderarmband har börjat lukta som ett hundhalsband så kanske du tycker att detta är charmigt, i varje fall om lukten påminner om ett husdjur som du tycker om. Men de flesta håller nog med om att det här inte är en lukt som passar personliga smycken, men hur kan man rengöra ett lädersmycke? Innan du ser dig om efter en produkt som du kan rengöra och behandla ditt läderarmband med så bör du tänka på hur du kan förhindra att det slits ut i förtid.

Förebyggande lädervård

Det är bra att vara medveten om vad som kan skada läder. Läder mår inte bra av att utsättas för vatten, och precis som med andra smycken så ska man undvika att bada och duscha med lädersmycken. Dessutom så bör man tänka på att inte få produkter som sololja, hårspray, hudkräm och liknande på lädersmyckena. Ta för vana att ta på dig ditt lädersmycke efter det att du har smort in kroppen och fixat håret. Detsamma gäller parfym.

Det finns produkter som är till för att behandla läder med. Precis som att du kan impregnera dina skor av läder så kan du behandla lädersmycken så att de tål vatten bättre. Det här betyder inte att du därefter kan bada i läderarmbandet eller utsätta det för regn, men det blir tåligare och behåller sin form. Om det är riktigt busväder utanför och du vet att dina lädersmycken kommer att komma i kontakt med snö och regn så är det klokt att lämna smyckena hemma.

Undvik damm och andra smycken

Förvara dina lädersmycken separat från andra smycken och var noga med att inte utsätta dem för damm. Läder kan förstöras av en massa damm. Det går att lägga läderprodukter i plastpåsar men det kan förstås vara trevligare med en annan lösning som också skyddar mot damm och som ser till att du alltid håller ordning på dina smycken.

Göra rent

När du förebygger med ovan nämnda åtgärder så bör dina läderarmband och andra smycken hålla sig i god form men det är klart att du även bör göra rent då och då. Du kan torka av smycket med en lätt fuktad trasa men ibland så kan det krävas lite mer. Läder kan lätt torka så det är viktigt att man då och då polerar och behandlar med produkter som är till för rengöring och behandling av läder. Se till att du använder dig av rätt produkt och följ instruktionerna noga. Det kan till exempel vara så att en produkt först ska sitta i varefter den torkas av och en annan produkt appliceras. Det är också bra att använda sig av någon form av fuktspärr som gör att den fukt som du inte kommer att kunna undvika inte skadar ditt lädersmycke.


 

Kan man diska sina smycken?

Kan smycken och klockor skadas av handdisk?

Det står waterproof på klockans baksida men efter handdisken så ser du hur hela urtavlan täcks av en dimma som gör att det inte går att se vad klockan är. När det här händer så har man förhoppningsvis inte förstört klockan och dimman torkar sakta bort, men det är viktigt att förstå att man inte ska ha klockor som inte är till för dykningar på sig då man diskar. Bara för att det står waterproof så betyder det inte att man kan sänka ner klockan i en diskho med vatten. Men om det regnar på klockan så kommer den att klara det utmärkt.

När det gäller klockor, och även en del smycken. så kan man genom att utsätta dem för vatten och tvål sakta åsamka skador som först inte syns. När dimman har torkat bort från glaset så ser allt bra ut men det kan ju vara så att det fortfarande finns vatten i urverket som sakta åsamkar rost inuti klockan. När klockan en dag stannar och ett batteribyte inte hjälper så har man kanske förstört den för gott på grund av upprepade diskningar med klockan på armleden.

Smycken med kristaller och detaljer

En vacker ring eller ett armband som har infattningar med kristaller och kanske annat kan helt klart skadas av handdisk. Många gånger så använder sig smyckesdesigners av lim för att fästa detaljer med och handdisken kan luckra upp limmet vilket tids nog leder till att stenen eller detaljen faller av. Om det här sker när du diskar så kommer du antagligen inte att hitta kristallen och då kan du inte ens laga smycket som får ett gapande hål där dekorationen satt.

Diska med diskhandskar

Även om du använder dig av diskhandskar så kan ringar och armband skadas. I diskhandsken så kommer du att svettas och det blir väldigt fuktigt och det är inte bra för smycken. Även metaller som är rostfria kan påverkas av fukt på så vis att de mister färg och legeringar kan skavas av då man använder sig av olika diskredskap och gnider mot koppar och tallrikar.

Ta alltid av smycken inför diskning

Nästan alla smycken kan skadas av handdisk så det kan vara klokt att ta för vana att ta av dig smycken då du ska diska och det även om du mest vill skölja av något. Det här gäller även för bad och duschar. Om du glömmer bort så kan det kanske vara en bra idé att sätta upp en liten minnes-lapp vid diskbänken och även att ha en plats för smycken som du tillfälligt tar av dig. Det är riskabelt att lägga smycken på diskbänken eller på hyllor ovanför bänken eftersom de där kan ramla ner i själva diskhon och försvinna ut med diskvattnet.


 

Ska man putsa silversmycken?

Silver är ett material som tids nog blir mörkt och som mister sin glans genom det som kallas för oxidation. För att återfå den vackra glansen så kan man putsa silversmycken men då är det verkligen viktigt att man gör på rätt sätt och att man försäkrar sig om att det faktiskt rör sig om silver. Smycken som är silverpläterade ska inte rengöras på samma sätt som de smycken som består av rent silver, och när det gäller andra former av silverfärgade smycken så ska man rentav undvika att försöka putsa rent.

Är det silversmycken?

Hur ska man då veta om det smycke som man har är gjort av äkta silver? Det här är rätt enkelt att ta reda på för sterling silver kommer med den stämpel som talar om ifall smycket består av 950 sterling eller 925 sterling. Ju ädlare silvret är desto snabbare kommer det att få en mörkare färg. Man ska också komma ihåg att silversmeder kan använda sig av oxidation för att skapa effekt. Ett silversmycke kan bli otroligt vackert då det har mörkare partier som fungerar som kontrast och därmed skapar ett mönster. Om man ska putsa den här typen av silversmycken så måste man ju vara försiktig med att inte förstöra det ursprungliga mönstret genom att rengöra de delar som ska vara mörka.

När ett smycke är silverpläterat så rör det sig om en annan metall som man har belagt med ett silverskikt. Man måste ta reda på om silversmycket är pläterat eller om det rör sig om sterlingsilver hela vägen igenom eftersom det här kommer att avgöra hur man ska putsa.

Vi vill återigen påpeka att smycken som förvisso påminner om silver men som är gjorda av andra material aldrig ska putsas! Det här kan leda till att ytan totalförstörs och att man aldrig får tillbaka den ursprungliga glansen.

Silvrets fiender

Silvret har några fiender som du bör vara medveten om. Några av dessa är:

  • Hushållsprodukter – Rengöringsprodukter med kemikalier kan skada silvret så ta av dig smycken då du ska göra rent därhemma!
  • Direkt solljus – Solljus kan få silver att mörkna så tänk på att ta av dig silversmycken då det blir dags att solbada.
  • Hårspray och annan kosmetika – Hudlotion, hårspray och annan kosmetika kan också skada silvret. Det är också därför som man brukar ge rådet att vänta med smyckena till sist så att man är klar med smink och hår då de kommer på.

Bra metoder för rengöring av silversmycken

Om det nu är så att du är 100 % säker på att du har ett smycke av silver som det går att putsa så finns det lite olika metoder att tillgå. En är att använda sig av bakpulver och aluminiumfolie, en annan är att putsa med ketchup. En del väljer tandkräm som putsmedel och så kan man förstås använda sig av helt vanligt putsmedel som är till för silver. Tänk dock på att vanliga silverputsmedel även kan ha slipande effekt så putsa försiktigt och varsamt.

Svaret på frågan om man ska putsa silversmycken är alltså ja, man kan putsa silversmycken men det är viktigt att göra detta på rätt sätt, och om man inte är säker på om det verkligen är silver så ska man absolut inte putsa!

Kan man koka sina örhängen?

Den som undrar om man kan koka sina örhängen funderar antagligen på det där med bakterier som kan finnas på dem och det är något som man ska ta på allvar. När man köper ett nytt smycke så behöver man ju inte oroa sig för bakterier från en annan person som då man skaffar begagnat men det kan ändå vara klokt att rengöra med jämna mellanrum. När hålen i öronen är nya så handlar det ju faktiskt om sår och då ska man applicera sårvård och undvika att använda sig av örhängen som man inte kan sterilisera.

Om du har ett par örhängen som du vill få riktigt rena så ska du INTE koka dessa! Om de är gjorda av material som titan eller kirurgiskt stål så går det förstås bra att koka för att få bort bakterier, men idag så är det mycket vanligt med blandningar av olika material som inte kommer att klara av den höga temperaturen i kastrullen med kokande vatten.

Gör rent på andra sätt

Bara för att du inte kan koka dina örhängen då de är gjorda av material som kan skadas av värmen så behöver det inte betyda att du inte kan göra rent ordentligt. Det finns andra sätt att döda bakterier på såsom med tvål och vatten och med sprit. Nu ska man komma ihåg att det inte bara är en hög temperatur som kan leda till att lim löses upp och örhängena förstörs, det är inte smart att utsätta ett par vackra örhängen för rengöring som de kommer att skadas av så ta först och främst reda på vilka material som ingår och vad som går att använda för att rengöra dessa.

Glöm inte det där med förvaring

När man funderar på hur man ska hålla sina örhängen rena så är det lätt att haka upp sig på det där med att koka, sprita eller på annat sätt döda bakterier som kan finnas på dem. Men något som man kanske glömmer bort är det där med förvaring. Om man får professionell hjälp med autoklav för att desinfektera ett par örhängen och sedan lägger dessa på handfatet, om än för en kort stund, så har man ju helt missat effekten med rengöringen. Många gånger så kan man undvika att få bakterier på örhängen genom att hantera dem på rätt sätt. Tänk på följande:

  • Rengör händerna innan du tar av eller på örhängen, här kan du givetvis sprita för att döda bakterier.
  • Låna inte ut örhängen till andra. Detta kan leda till att du får bakterier på örhängena som sedan kommer att irritera dina öron.
  • Förvara smycken torrt och mörkt och separerade från varandra för att undvika smuts och repor som kan uppkomma då smycken rör vid varandra. Får man repor, om än så små, i ett smycke så får man även en ny grogrund för bakterier att få fäste i.
  • Lägg aldrig smycken som du tar av dig på en yta som kan vara smutsig eller ha bakterier såsom handfat, hyllor i badrummet och diskbänken.

 

Hur ofta ska man rengöra smycken?

För vissa så kan den här frågan tyckas överflödig men det kan faktiskt vara bra att tänka på hur ofta man gör rent sina smycken för med rätt vård då kommer de att hålla mycket längre. Dessutom så är det faktiskt så att örhängen och smycken som man har i näsa, navel eller andra delar av kroppen kan behöva grundlig rengöring inför varje användning. Det är alltså bra att ta reda på hur man bör ta hand om de smycken som man har på rätt sätt.

Piercing smycken

Även om de hål som man gör i örsnibbar, och på andra ställen som vid navel och ögonbryn, kommer att läkas, så ska man tänka på att det krävs lite mer renlighet av de smycken som man använder som piercing smycken. Det kan vara klokt att rengöra med spritlösning inför varje användning och även att tänka på hur smyckena förvaras. Om man till exempel låter bakterier få fäste i örhängen så kan det rentav vara hälsovådligt att sedan fästa dessa i öronen. Se till att du har smart förvaring för piercing smycken så att de alltid ligger torrt och rent då du inte använder dem.

Då metaller mister färg

När det gäller metaller som silver så ser man ju ganska snart när det är dags att putsa och snygga till. Silversmycken kommer att oxidera olika fort beroende på hur de används och hur de förvaras. Dessutom så kommer förvaring där man låter smycken repas att leda till smuts som kan vara svårt att få bort då den sitter fast i repor. Man kan ta för vana att gå igenom smycken av metall en gång per månad för att se om det eventuellt behövs puts eller varsam tvätt. Det är ju smart att rengöra samtliga smycken samtidigt. Om det är så att man märker att det smycke som man bär ofta kan behöva rengöring så är det kanske också så att resten av smyckena som ligger i smyckeskrinet också behöver gås igenom.

Inför speciella tillfällen

Om det känns svårt att gå igenom smycken och göra rent en gång per månad så kan du istället välja att ta hand om smyckena lite extra inför särskilda tillfällen. Då du vet att du ska bära ett visst smycke till en fest så är det smart att se lite närmre på det och eventuellt putsa, skölja av och torka. Vid det här tillfället kan du ju även ta hand om andra smycken som kräver samma typ av rengöring.

Det viktigaste är hur smyckena ser ut och man måste inte hålla på och jaga damm som inte finns där. Tänk på att vara medveten om hur olika material ska rengöras så att du inte förstör ett smycke genom att utsätta det för helt fel rengöringsmetod.

 

Din epostadress

Produkter
Varumärken
Övrigt